söndag 8 juli 2007

Kalle Knäppskalles mekaniska spade

Kalle Knäppskalle ställde en fråga till mig: ”Varför finns det ingen mekanisk spade?” Jag blev ställd och undrade vad han menade. ”Jo”, sa Kalle, ”det finns hundratusentals äldre människor i Sverige, som lever för sina trädgårdar. Det är dessutom en majoritet av kvinnor. En äldre kvinna beklagade sig till mig och sa att hon klarade allt, men orkade inte gräva. Varför finns det ingenting mellan spade och liten grävskopa?

”Jag tänker”, sa Kalle vidare,” på en spade som vibrerar sig ner i jorden med ett lätt tryck på bladet och en magisk hand som lyfter den. Du vet hur det känns, när du fått ner spaden i jorden. Du trycker ner med höger hand för att bryta loss jorden och tar i med vänster hand ner på spadskaftet för att börja lyfta. Det är då det knakar i ryggen. Där du har handen sitter det en lina i en krok som drar och lyfter. Du behöver bara hålla emot med höger hand och spaden kan ha ett långt skaft.

”Den magiska handen”, sa jag, ”är det inte armen på en grävskopa”. Det tar tid att diskutera Kalles befängda idéer. Det gäller att komma undan. ”Dumma dig inte” säger Kalle”, tänk enkelt. Slagborrmaskiner vibrerar och den magiska handen kan vara någon form av vinsch eller teleskophistoria. Du måste ha något att fästa en krok i, en trefot, en stege mot en vägg…. Det är ett problem med många lösningar, eller tänk tvärtom. Spaden är användbar där du kan lösa det gräva upp runt en husvägg, tex. Om alternativet är en grävskopa i trädgården, så är människan väldigt kreativ.

”Tänk på”, sa Kalle,” i ditt anletes svett presterar du bara ett par hundra watt. Får du muskelhjälp och kan gräva ett spadtag var sjätte sekund, så kan du gräva upp en stor gräsmatta för hand. Tänk dig en vanlig metallstege som ligger på två trappstegar. Du flyttar kroken ett steg i taget. Det är ett omöjligt jobb med ett årslångt startmotstånd, som kanske till och med blir roligt.

Kalle Knäppskalle har sina idéer. Det kanske inte är så tokigt tänkt. Finns det behov, finns det en lösning för det mesta. En tävling, ett TV-jippo, ett pris på en miljon för bästa spaden skulle under alla omständigheter bli något spektakulärt, ett jordnära projekt. Det behövs ingen ny teknik. Det skulle bli en tävling öppen för alla med lite kunskap om ergonomi, mekanik, elektronik och känsla för smarta lösningar.

Inga kommentarer: